Rouw, waar zit dat

Je hebt te maken met rouw en verlies en je weet soms niet meer hoe het nu verder moet. Je herkent je ook niet altijd in de verhalen van anderen.
Het verlies kan gaan over de dood van iemand die nabij was, verlies na een echtscheiding, verlies van een baan. Maar ook ‘levend’ verlies bij een partner of ouder met dementie.

Rouwen is een proces met veel emoties. Het kost ook veel energie. Rouw uit zich vaak fysiek, je bent intens moe of je voelt letterlijk pijn.

Het klinkt zo naar om te zeggen dat ‘rouw bij het leven hoort’. Dat klopt, maar dat betekent daarmee niet dat er een recept voor is, een pad die je moet bewandelen. Waar jouw rouw zit, is niet de plek waar dat ook voor een ander zit. De manier waarop jij met rouw omgaat is jouw manier, er is immers niet zoiets als dé manier.

Rouwen is ook gewoon heel hard werken. Hard werken om de onomkeerbaarheid onder ogen te zien. Ervaren dat het pijn doet, op zoek naar waar jouw rouw zit. Een weg vinden om weer verder te kunnen en mogen gaan en dat daar ook weer plezier en gelukkig zijn bij mogen horen. Leren om de herinnering te koesteren.

Maar ook jezelf toestaan dat je verder mag…

Rouwen is geen gemakkelijke weg. Het is een land van pieken en dalen. Van periodes waarin je overspoeld wordt door verdriet, boosheid, onmacht, teleurstelling, wanhoop. En periodes waarop het voor jou goed gaat, je er minder mee bezig bent (of je je realiseert dat je de afgelopen paar uur er niet aan hebt gedacht).
En dan zijn er ook nog die momenten, die ene foto, die herinnering, die geur die je weer terugwerpen in al die emoties.

Heb je na verloop van tijd het gevoel dat niets helpt. Dat het je niet lukt om verder te gaan. Dat je telkens weer wordt overspoeld door emoties. Overweeg dan eens om contact op te nemen.

Wat gaan we doen?
Als gecertificeerd rouw- en verliesbegeleider beginnen we met het helder krijgen van jouw vraag en jouw behoefte.
Ik luister naar je. Stel vragen. Ik kan je soms iets uitleggen over rouw & verlies. En als dat nodig is nemen we kleine stapjes. Niks moet.
We zoeken samen uit waar jouw gevoel van rouw en verlies vandaan komt. En hoe je wegen vindt om het verlies te verweven in jouw leven.

Soms zijn er maar een paar gesprekken nodig om je ‘op pad’ te helpen. Soms meer. En heel soms zal ik je liever doorverwijzen.