Verbindende Communicatie

Verbindende Communicatie helpt je woorden te geven aan het eerlijk uiten van jouw waarneming, gevoel, behoefte en verzoek. Ook in gesprekken waarin het lastig is, of waarin wij er iets ‘van vinden’, of waarin de ander misschien jouw grenzen overschrijdt.

En leert je op basis van de vier elementen uit de Verbindende Communicatie:
Waarneming
Gevoel
Behoefte
Verzoek
ook empatisch te luisteren.

Deep Democracy

Besluitvorming in teams: wanneer wringt het? Wanneer we onze mond houden, ‘laat maar’ om vervolgens bij het koffieapparaat wel te mopperen. Of wanneer we onze mening voor ons houden want deze wordt toch niet op prijs gesteld. Of wanneer die collega met het hoogste woord zijn of haar standpunt doordrukt.

Hoe zou het zijn wanneer we gezamenlijke besluiten kunnen nemen waar iedereen zich in kan vinden. Waar we volmondig ‘ja’ zeggen en ook ‘ja’ doen.

Deep Democracy is een methode die zichtbaar maakt wat onder de oppervlakte gebeurd. Die de onderstroom induikt. Die bespreekbaar maakt wat iedereen misschien wel weet en niet durft uit te spreken. Het geeft je handvatten om op een andere manier tot besluitvorming te komen. Nog steeds een besluit waarbij de meerderheid doorslaggevend is, maar waar wel wordt geluisterd naar alle standpunten, ook de afwijkende standpunten.

Pas wanneer ook die standpunten op tafel liggen kunnen we een besluit nemen. Nu verrijkt met de ‘wijsheid van de minderheid’.

Appreciative Inquiry

Appreciative Inquiry of Waarderend Onderzoeken is een andere manier van kijken. Het is een krachtig instrument om positieve verandering in te zetten. Uitgaande van wat al werkte in het verleden. Immers, wanneer je uitgaat van wat al goed gaat of al goed werkt heb je een basis om verder te werken.

Appreciative Inquiry of Waarderend Onderzoeken is een andere manier van kijken. Het is een krachtig instrument om positieve verandering in te zetten. Uitgaande van wat al werkte in het verleden. Immers, wanneer je uitgaat van wat al goed gaat of al goed werkt heb je een basis om verder te werken.


ACT

ACT staat voor Acceptatie en Commitment Therapie. Maar eigenlijk noem ik het zelf liever training en geen therapie. Ik ben ook geen therapeut, maar een coach.

Met ACT kijken we vooral hoe je je leven zinvol kunt leven, leven naar jouw waarden, ook al hebben we soms negatieve gedachten, gevoelens, emoties en ervaringen. Het gaat er bij ACT niet om dat je controle krijgt over al die gedachten, gevoelens, emoties en ervaringen, dat je je per se goed en fijn moet voelen, dat alles lukt, dat we altijd maar gelukkig zijn. Soms horen die gedachten, gevoelens, emoties en ervaringen ook gewoon bij het leven. Eigenlijk is het heel normaal.

Binnen ACT zeggen we dat die negatieve gedachten, gevoelens, emoties en ervaringen ook niet weg hoeven. Wel kun je leren er wat meer afstand van te nemen. Want al die gedachten die we soms hebben zijn vaak ‘alleen maar gedachten’ en soms ook helemaal niet waar. Terwijl we ons daar wel naar gedragen.

Hoe zou het zijn wanneer je wat meer los kunt komen van die negatieve gedachten, gevoelens, emoties en ervaringen of misschien wel los van de zelfbedachte regels zodat je je kunt richten op wat echt belangrijk is voor jou